אחת המצוות החשובות ביותר בהלכה היהודית היא קריאה של ספר התורה מדי שנה מתחילתו ועד סופו. כדי שהדבר הזה יתאפשר חולקה התורה לפרשות שבועיות שכולנו מכירים בשם ״פרשת השבוע״. אם אי פעם תהיתם מה המקור למנהג הייחודי הזה, היכן ומתי הוא החל, אנו רוצים להסביר כל מה שחשוב ומעניין לדעת בנושא. רגע לפני שנצלול אל לב העניינים, אנחנו רוצים לספר לכם איפה תוכלו לקרוא את פרשת השבוע בקלות בכל פעם שתחפשו אותה.
כל פרשות השבוע אונליין
אז קודם כל אנחנו רוצים להכיר לכם אתר אינטרנט נפלא שנקרא משיב כהלכה, פרויקט אינטרנטי יוצא דופן מבית רשת הכוללים ״ברכת אברהם בירושלים״. את הפרויקט מנהלים האברכים שלומדים בישיבות וניתן לקבל שם מענה על שאלות הלכתיות רבות במגוון נושאים, הכול מתוך מסורת המר״ן – רבי עובדיה יוסף. באתר משיב כהלכה תוכלו לקרוא את פרשת השבוע הנוכחית ותוכלו למצוא בקלות כל פרשה שהיא דרך מנוע החיפוש שם. כמובן שאם יש לכם שאלות בנוגע לפרשה תוכלו לחפש מידע ותשובות במדור המאמרים או במדור השאלות ותשובות. אם בסופו של דבר אתם עדיין לא מצליחים להגיע למידע שמעניין אתכם תוכלו לשלוח שאלות לרבנים שיענו לכם באופן אישי בתוך זמן קצר על כל שאלה.
על פרשת השבוע
אם כך, פרשת השבוע היא בעצם קטע נבחר מתוך חמשת חומשי התורה שאותו יש לקרוא מדי שבוע וכך ניתן להשלים את לימוד התורה כולה במשך שנה אחת. בחלוקה השנתית מתקבלות למעשה 54 פרשות ובהתאם למחזור השנתי בכל שנה לעיתים מאחדים אותן כך שלעתים מדובר על מכלול שבין 46 ל-53 חלקים. את פרשת השבוע נהוג לקרוא בכל שבת בבית הכנסת ולרוב הרב מעמיק בה, מלמד אותה ומפרש אותה עבור הנוכחים. מעבר לכך נהוג לקרוא את תחילת הפרשה בתפילת המנחה של השבת הקודמת לה ובתפילת שחרית בימי שני וחמישי לפני השבת עצמה (שבה כאמור קוראים אותה במלואה).
מקור המנהג
הקריאה בתורה התפתחה בשני חלקים עיקריים. בעבר נהוג היה לקרוא קטעים מוגדרים מהתורה בחגים ובמועדים וכן בימי שני, חמישי ושבת. על פי ההשערה את קריאת התורה לפי הסדר החלו בתקופת המשנה, אך הקריאה לא הייתה לפי מסגרת מוגבלת של זמן כפי שהיא היום.
החלוקה לפרשות בימינו היא על פי מנהג יהדות בבל שלפיו יש לקרוא את התורה כולה בכל שנה. ביהדות ארץ ישראל באותם ימים היו עוברים על התורה כולה אחת לשלוש עד שלוש וחצי שנים ובכל קהילה ואזור סיימו בזמן אחר ללא אחידות.
כיצד נבחר השם לפרשת השבוע?
השם של כל פרשה נקבע על פי מילה אחת או מספר מילים מתחילתו של הפסוק הראשון בה (או השני במידה והפסוק הראשון הוא נפוץ). בימינו, פרשת השבוע נקשרת הרבה פעמים בנושאים תרבותיים, חברתיים ולאומיים. מי שיצא לו לשמוע דרשה על פרשת השבוע בבית הכנסת (בהחלט מומלץ) יופתע לגלות עד כמה הנושאים שבהם עוסקת הפרשה בהרבה מקרים הם רלוונטיים ביותר לנושאים המעסיקים את כולנו בעת הזו.
בלא מעט מקרים, אפילו שם הפרשה בלבד כבר מרמז על איזשהו הקשר תרבותי, חברתי או פוליטי רלוונטי. בדיוק בגלל זה קריאה של פרשת השבוע זה לא רק דבר חשוב מבחינה רוחנית, אלא גם דבר מאד מעניין. מעכשיו אתם לא צריכים לחפש את הפרשה במיוחד ולפתוח ספר תנ״ך ותוכלו לקרוא את כל הפרשות כולל פירושים וביאורים באתר משיב כהלכה. קריאה מהנה!